Spionnen hacken drone beelden Israëlische leger

Het Israëlische leger is één van de best uitgeruste ter wereld, en ook zij gebruiken al langere tijd drones in hun arsenaal, hoewel dat niet officieel wordt bevestigd.

Amerikaanse en Britse spionnen blijken nu in een gezamelijke geheime operatie al sinds eind jaren ’90 live video feeds van deze drones te hebben gehacked. Die beelden zijn nu door Edward Snowden en The Intercept openbaar gemaakt.

Cyprus

Vanop een heuveltop in Cyprus konden de spionnen van beide landen beelden van de live transmissies van drones aftappen. Ze kregen een beter idee van de goed afgeschermde geheime vloot met Israëlische drones. Ook werd het signaal van een Iraanse drone van de Syrische president Assad opgepikt.

100209_135515_video_Redacted_crop-1000x785 (1)

Op één van de afbeeldingen zien we bijvoorbeeld een Heron TP, een gigantische militaire drone die gemaakt werd door het Aerospace Industries, een bedrijf dat in handen is van de overheid.

In een van de afbeeldingen lijkt de Heron TP ook bewapend met een soort van raketten. Volgens de media kan deze 25 meter grote drone makkelijk tot boven Iran vliegen.

Types

Interessant is dat op een andere foto de buitenkant van de drone te zien is. Men neemt af en toe zo’n opname om het toestel te controleren op mogelijke ijsvorming of schade.

Tussen de afbeeldingen vinden we ook de Israëlische Searcher MK III, een ouder type drone uit de jaren ’80 die nog altijd in gebruik is in Israël, maar ook in verschillende andere landen.

Er werden ook signalen opgepikt van de Aerostar Tactical, een middel-size drone die gebruikt wordt sinds 2000 en verkocht werd aan landen als Polen en Thailand.

Syrië

Daarnaast zijn er beelden van de live feed van een Iraanse Abbabil III drone toen die in maart 2012 boven het westen van Syrië vloog, een zeldzaam bewijs dat president Bashar al Assad’s leger Iraanse drones inzet boven zijn grondgebied. In een rapport uit 2009 werd Iran al gezien als land met een belangrijke UAV industrie die technologie verkoopt aan een aantal terroristische organisaties.

Geavanceerd

Van wat blijkt uit de gelekte documenten konden militaire drones in 2010 al zeer hoge transmissie rates aan. Zo werd er video onderschept die mogelijk informatie van verschillende camera’s en instrumenten tegelijk doorstuurt. Wetende dat de technologie er sinds 2010 enorm op vooruitgegaan is, zal ook de functionaliteit van deze drones vandaag ongetwijfeld flink zijn uitegbreid.

Israël reageert teleurgesteld over het spioneren, het zal volgens hen de relaties niet ten goede komen. Amerika en het Verenigd Koninkrijk willen niet reageren op de onthullingen.

Tentoonstelling

De gelekte afbeeldingen verschenen voor het eerst op de Amerikaanse online nieuwssite The Intercept. Ze zullen samen met andere afbeeldingen van de redactie te zien zijn op een tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York.

Bekijk alle de gelekte drone beelden hier.

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *