Iran voert drone aanvallen uit in Syrië en Irak

Iraanse militaire drones hebben recentelijk aanvallen uitgevoerd met onbemande UAVs van het type Shahed-129. De doelwitten waren in Syrië en op de grens met Irak.

Dat leidt het Britse Jane’s af uit de beelden die de Iraanse media op 2 februari publiceerden.

In een video te zien was op de zender SimaNews zijn twee bewapende Shaded-129 UAV’s te zien en er zijn ook foto’s van de optische/infraroodcamera waarop doelwitten te zien zijn waaronder voertuigen en andere doelwitten op de westelijke grens van Irak en in Syrië.

p1645543Eén van de video’s is gedateerd op 11 oktober 2015.

De Shaded-129 drones lijken te zijn bewapend met Sadid-1 Air-to-Surface raketten die aangepast werden om  als glijdende bommen te worden gemonteerd. Ook zijn infrarood sensors een en charged coupled device Television (CCDTV) systeem te zien.

shahed129De Shahed-129 werd in september 2012 voorgesteld. Het ontwerp van de drone is gebaseerd op de Israëlische Hermes 450 en de Watchkeeper 450, maar is groter, en omdat het uitgerust is met raketten is het een UCAV, een Unmanned Combat Aerial Vehicle.

De UCAV kan 8 bommen per raket dragen, heeft een vliegbereik van 2.000 km en 24,000 voet hoogte, en kan een gebied in de gaten houden van ongeveer 200 km in omtrek gedurende 24 uur. Het Iran’s meest geavanceerde UAV.

Vorige week werd bekend dat een onbewapende Iraanse drone boven een Amerikaans en langsheen het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle vloog om er precisiefoto’s van te maken.

Bron : Jane’s Information Group

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *