Intelligente drones sporen mensen op

Het uitrusten van drones met artificiele intelligentie (AI) is een interessante uitdaging die haar toepassing vindt in het opsporen van mensen op onbekend terrein.

Drones met AI kunnen zo sneller, goedkoper en met een grotere nauwkeurigheid dan mensen worden ingezet om volledig autonoom mee te helpen bij reddingswerk.

Wandelpaden herkennen

Zwitserse onderzoekers slaagden erin om drones volledig autonoom langsheen wandelpaden te laten vliegen. Ze hopen dat de technologie kan worden ingezet bij reddingsopdrachten waarbij verloren gelopen of gewonde wandelaars moeten worden opgespoord.

Er worden in Zwitserland jaarlijks zo’n duizend noodoproepen gedaan over vermiste of gewonde (berg)wandelaars. Dankzij de nieuwe technologie kunnen drones nu een rol spelen in het opsporen van die gewonde of vermiste personen, zonder dat daarbij reddingswerkers in gevaar komen.

De technologie werd ontwikkeld door onderzoekers aan de universiteit van Zurich, het Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence, en NCCR Robotics.

Terwijl voor cargodrones zoals die van Amazon vooral technologie voor het vermijden van botsingen en het ontwijken van obstakels wordt getest, is het navigeren langs een door mensen gemaakt pad in bebost gebied een veel complexere opdracht.

Neurale netwerk technologie

De oplossing bestaat uit algoritmes die in essentie de werking van het menselijk brein nabootsen.

Door het analyseren van videobeelden die bergwandelaars maakten met een GoPro camera systeem kon het algoritme worden aangeleerd om wandelpaden te herkennen.

De drones die voor dit onderzoek werden gebruikt (een Parrot AR 2.0 en een zelfgebouwde drone) zijn voorzien van twee kleine camera’s. Software analyseert de binnenkomende beelden en stuurt de drone met grote precisie langs het pad.

Dat doet de software simpelweg door het visueel herkennen van een pad en de drone aan te sturen al naar gelang het pad zich links, in het centrum of rechts van het videobeeld bevindt.

Beter dan mensen

Na het uitwerken van het algoritme konden de drones met deze software op nog niet eerder verkende wandelpaden moeiteloos de juiste weg vinden. Met een precisie van 85% is het software systeem nauwkeuriger dan wanneer men een zoektocht door mensen laat uitvoeren (83%).

In de toekomst zal het algoritme nog verder worden verbeterd zodat de drones met een nog grotere nauwkeurigheid vermiste wandelaars kan opsporen. Het systeem moet zo sneller in staat zijn om mensen terug te vinden dan bij een manuele zoektocht.

In een volgend stadium zal de drones ook worden aangeleerd om niet alleen de paden, maar ook mensen te herkennen.

Swarmix

Een ander Zwitsers systeem combineert honden, mensen en artificieel intelligente vleugelvliegtuigen en quadcopters om in een afgebakend gebied naar vermiste personen te zoeken.

De Swarmix technologie wordt in de demonstratievideo uitgetest op het vinden van één persoon op een onbekend terrein. Nadat de vleugelvliegtuigen het gebied in kaart brengen en bepaalde zone’s als potentieel verdacht markeren kan er een quadcopter worden naar toegestuurd.

Een team van honden en reddingswerkers kan dan via een applicatie naar die plaatsen worden gestuurd om de vermiste of gewonde personen op te halen.

Beide projecten zijn twee interessante toepassingen die onlangs wedijverden in een wedstrijd waarin verschillende innovatieve projecten in het kader van artificiële intelligentie worden belicht.

Je kan deze projecten steunen door een duimpje omhoog te zetten op de Youtube video van deze unieke AAAI Video Competition.

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *