Google’s drone crashte door opwaartse luchtstroom

Een gigantische drone die Google inc. aan het uittesten was crashte vorig jaar toen het in een thermische luchtstroom terechtkwam waarop één van de vleugels het begaf. Dat is de conclusie van het onderzoek dat net is afgerond.

De Solara 50 is een onbemand op afstand bestuurd vleugelvliegtuig dat er uitziet als een zweefvliegtuig en een spanwijdte heeft van 50 meter. Door het gebruik van zonnepanelen voor de energievoorziening kan het een afstand afleggen van zo’n 4,5 miljoen kilometer. Het wordt gemaakt door Titan Aerospace, een bedrijf dat Google vorig jaar kocht en dat wordt geleid door voormalig Microsoft Corp. bestuurslid Vern Raburn.

De drone wordt getest in de woestijn van New Mexico, maar op 1 mei vorig jaar ging het vlak na het opstijgen mis. De piloot verloor vlak na het opstijgen de controle over het toestel. Toen hij wilde bijsturen in een poging om het toestel te stabiliseren kwam het in een opwaartse warme luchtstroming terecht waardoor het steeg en sneller begon te vliegen.

Solara-50-800

Volgens het Amerikaanse National Transport Safety Board, aan wie het incident werd gemeld, ging het toestel daarna sneller gaan vliegen dan de maximale snelheid waarmee in het design rekening werd gehouden. Door die hoge snelheid begon de linker vleugel te falen.

Het toestel kwam in een duikvlucht terecht, en nadat een stuk van de linkervleugel was losgekomen begon ook de rechtervleugel te breken. Het toestel daalde steeds sneller, raakte de grond en crashte na een vlucht van ongeveer vier minuten. Het werd onherstelbaar beschadigd.

Het onbemande vleugelvliegtuig zou in staat moeten zijn om op bijna 20 km hoogte te vliegen, waardoor het ongehinderd van het weer internet zou moeten kunnen stralen naar de onderliggende gebieden, net zoals satellieten.

Google Inc. is in een wedloop met Facbook Inc, dat ook interesse vertoont om Titan te kopen. Facebook wil met behulp van drones nieuwe internetdiensten aanbieden over de hele wereld. Het heeft daarom het Britse Ascenta gekocht, een bedrijf dat ook drones bouwt die op grote hoogtes moeten kunnen vliegen.

Bron: Bloomberg

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *