Coyote vliegt door het oog van orkaan

Een team van wetenschappers heeft een eerste testvlucht gemaakt met een onbemand op afstand bestuurd vliegtuig in het oog van een orkaan. De Raytheon Coyote is uitgerust met instrumenten die de atmosferische omstandigheden kunnen opmeten.

De wetenschappers zijn verbonden aan het Amerikaanse NOAA instituut (National Oceanic and Atmospheric Administration.) Met de Coyote willen zij meer informatie kunnen vergaren over de omstandigheden om zo betere  voorspellingen te kunnen maken.

Het onbemande vliegtuigje wordt in volle vlucht gelanceerd vanaf een vliegtuig, in dit geval van onder de buik van een Lockheed P3.  De instrumenten sturen real-time gegevens door over luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting, en dat op zo’n 50 km afstand van het vliegtuig.

coyote-hurricane-3 (1)

Het team wil het vliegtuig nu gaan voorzien van betere instrumenten voor datatransmissie en betere batterijen om de vliegtijd nog langer te maken en het instrument te kunnen inzetten als operationeel component van NOAA’s technologie om orkanen te observeren.

De nieuwe gegevens die zo worden verzameld zullen dan kunnen worden toegevoegd aan de bestaande orkaanmodellen, die tot nu nog te weinig data hebben over de condities in de diepste delen van een orkaan

De Coyote werd ontworpen door het Amerikaanse defensie bedrijf Raytheon en voor het eerst getest tijdens het Atlantische orkaan seizoen in 2014 tijdens orkaan Edouard.

Voor deze testvlucht werd het vliegtuig gelanceerd vanuit Avon Park Air Force Range in Florida, USA.

Bron: http://www.aoml.noaa.gov/keynotes/keynotes_0116_coyoteupgrades.html

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *