Drones redden olifanten van stropers

Al jarenlang vormt de illegale jacht een bedreiging voor de beschermde diersoorten in Afrikaanse natuurreservaten. Stropers jagen er vooral op olifanten en neushoorns.

air shepherd
Elk jaar worden meer dan 40,000 olifanten gedood door stropers

De Lindbergh Foundation is daarom al twee jaar bezig met een experiment waarbij drones worden ingezet als “herders”.  De drones die men hiervoor gebruikt worden uitgerust met speciale warmtegevoelige infra-rood camera’s, zodat ook de nachtelijke activiteiten van stropers kunnen worden opgespoord.

De beelden worden doorgestuurd naar een team in de Verenigde Staten. Zo kan men precies gaan opvolgen waar de stropers én de dieren zich bevinden.

stroperij

De lokale parkopzichters worden na analyse van de beelden namelijk onmiddellijk gecontacteerd en zo kunnen zij snel naar de streek gaan en de stropers telkens een stapje voor blijven. Er werden intussen meer dan 600 testen met het systeem gedaan en daarbij werd het aantal gevallen van stroperij gereduceerd tot het absolute minimum.

Het Air Shepherd initiatief is een schot in de roos en blijkt een ideale oplossing om de illegale jacht eindelijk een halt toe te roepen. In een regio waar voorheen maandelijks nog 19 neushoorns door stroperij werden gedood viel dat cijfer na de inzet van de drones gedurende de daaropvolgende 6 maanden terug tot nul.

Het systeem is zo efficiënt dat al meer dan 7 Afrikaanse landen interesse tonen en de hulp willen inroepen van Air Shepherd in hun nationale strijd tegen stroperij.

Tot nu had de Lindbergh Foundation de beschikbare middelen en fondsen voorzien voor dit project, maar nu vraagt men uw hulp!

Via een fundraising hoopt men nu aan voldoende budget te komen voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Momenteel is er al $100.000 opgehaald bij het publiek, maar tot 11 april 2015 kan je nog deelnemen en je bijdrage storten.

Ga naar en kijk wat jij kan doen om de nationale parken in Afrika te beschermen op http://airshepherd.net/ of doe nu al mee en draag bij aan dit project op https://www.indiegogo.com/projects/air-shepherd-drones-stop-elephant-rhino-poaching.

You can make a difference in the world!

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *